De geboorte van een Boek

In het najaar van 2017 kreeg ik de mooie opdracht van Kylian Productions een boek te ontwerpen en binden ter ere van het jubileumjaar van choreograaf Jiri Kylian. Zijn 70e verjaardag werd dat gehele jaar gevierd in Nederland en daarbuiten met het festival Celebrating Kylian! 

Het boek bevat foto’s, recensies en persoonlijke boodschappen van mensen die gedurende zijn uitzonderlijke carrière met hem hebben gewerkt en een rol speelden bij het festival. Het boek is op Japanse wijze gebonden.
Hieronder zie je hoe het totstandkwam.

Nadat ik alle kopij heb opgemaakt, print ik het uit en leg de vellen te drogen voordat ik de andere zijde beprint.

Elke pagina snijd ik op maat.

Voor dit boek gebruikte ik verschillende papiersoorten en -dikten. Hier zie je een prachtig vel henneppapier.

Wanneer alle vellen zijn gesneden, maak ik op elke pagina op dezelfde afstand van de binnenkant een vouwlijn.

Van de gesneden en gevouwen pagina’s maak ik het boekblok. Ik leg alle vellen op elkaar en lijm de hoeken aan de binnenkant vast ter versterking.

De kaft! Ik snijd twee stukken karton op maat.

Ik beplak het karton aan beide zijden. De buitenzijde met linnen dat ik heb beprint; de binnenzijde met Japans papier. Vervolgens snijd ik van allebei de kaften op gelijke afstand een reep  af.

Met een strook linnen plak ik de kaften weer aan elkaar; een halve centimeter ruimte ertussen zodat ze kunnen worden opengevouwen.

Op het linnen, achter de vouwlijn, breng ik op gelijke afstand van elkaar een aantal stippen aan. Dat worden de boorgaten.

Het spannendste deel: boren! Ik leg het boekblok tussen de kaften, de vouwlijnen van zowel de kaften als het boekblok op elkaar. Daarna klem ik het goed vast in mijn boekklem zodat ik met een (enigszins) gerust hart kan boren.

Ik bind het boek door de gaten met touw aan elkaar. De knoop werk ik af met twee medaillons van karton met daarop details uit het boek.

Het boek werd hem aangeboden op 21 februari 2018. Daarnaast wordt een kleine oplage digitaal gedrukt voor intimi.